Pagini

miercuri, 21 martie 2012

Traditii si obiceiuri de nunta

Buna! Ce faceti?
Azi o sa revin cu un subiect care mie imi place foarte mult. Nunta.....
Dupa cum bine stiti eu o sa am acest frumos eveniment in 2013.  Deja am inceput sa caut informati despre tot ce este necesar atunci. Si am dat de un site frumos unde gasiti informati utile pentru viitoarele mirese. Daca aveti timp aruncati un ochisor aici

Eu azi o sa va prezint traditii si obiceiuri de nunta.


Pentru cei superstitiosi sau pentru cei care pur si simplu vor sa umple de semnificatie ziua nuntii, iata cateva dintre cele mai cunoscute traditii si simboluri de nunta, unele venind din vremuri stravechi, altele mai noi, insa toate avand o incarcatura simbolica evidenta.

Cele mai importante elemente traditionale care nu trebuie sa lipseasca la o nunta:
Barbieritul mirelui,Gatitul miresei,Hora miresei,Verighetele,Aruncarea cu grau si orez,Furatul miresei,Voalul miresei – scoaterea voalului,Aruncarea buchetului miresei, Jartiera – aruncarea jartierei,Trecerea pragului.




Verigheta, confectionata in mod traditional din aur, simbol al puritatii si al prosperitatii, se poarta pe degetul inelar al mainii stangi, prin care, conform unei vechi traditii egiptene, trece "Vena Iubirii", vena care duce direct la inima.

Diadema- la regi coroana era simbolul puterii, la fecioare, coronita de flori simboliza puritatea...iar, cea de-a treia semnificatie ...O PRINTESA...

-Tortul Miresei-Traditia tortului miresei pare sa aiba doua radacini: una de pe vremea romanilor, cand mirele rupea deasupra capului miresei o paine, iar numarul firimiturilor semnifica numarul de copii pe care ii vor  avea noul cuplu.Cu timpul painea s-a transformat in prajituri, pentru ca apoi sa devina tortul miresei. Aceasta traditie isi mai poate avea inceputurile si in Anglia, unde pe vremuri, mirii obisnuiau sa se sarute deasupra unei gramezi de prajituri. Ideea unui bucatar de a glazura prajiturile, s-a transformat pana la urma in tortul miresei pe care mirii sunt datori sa il imparta cu ceilalti nuntasi.

Buchetul Miresei reprezinta una din cele mai vechi traditii de nunta.In vremuri demult apuse mireasa purta plante si flori pentru a o apara de spiritele rele (la fel cum usturoiul apara de vampiri).

In epoca victoriana s-a inventat un dictionar cu semnificatia fiecarei flori. De atunci, obiceiul mireselor de a purta buchete albe (albul reprezinta puritatea, fidelitatea) si incercarea de a transmite norocul si fericirea prin aruncarea buchetului.

-Dansul mirilorprimul lor dans ca pereche, semnifica uniunea si intelegerea  dintre cei doi.
Pasii de dans, felul in care plutesc pe note in fata invitatilor, reprezinta o promisiune a vietii ce va urma, a casnicie line si melodioase, a unitatii totale. 

Marturiile- reprezinta un obicei recent adoptat la noi. El semnifica in primul rand un cadou din partea mirilor pentru invitati, cat si o dovada a invitatilor ca au participat la nunta. Marturiile se prezinta de obicei sub forma unor saculeti cu bomboane glazurate.Fiecare saculet are cinci bombonele, acestea simbolizand sanatatea, fericirea, fertilitatea, viata lunga si belsugul.
- Jartiera simbolizeaza misterul si Virginitatea. La evrei, se spune ca jartiera miresei trebuie sa fie albastra sau alba, caci acestea sunt culorile care simbolizeaza dragostea, fidelitatea si puritatea. Viitoarea mireasa este deci incurajata sa poarte o jartiera alba sau albastra.
    Ordinul Jartierei, care este cel mai important ordin de cavalerie britanica si unul dintre cele mai prestigioase din lume, fiind considerat drept recompensa cea mai inalta pentru fidelitate si merit militar. Acest ordin se pare ca s-ar fi inspirat dintr-un incident care ar fi avut loc in secolul al paisprezecelea, in timp ce regele Angliei, Edward III dansa cu Contesa de Salisbury : se spune ca jartiera contesei ar fi cazut pe podea, iar regele ar fi ridicat-o si si-ar fi pus-o pe picior. Jartiera era o panglica albastru deschis, brodata cu trandafiri auriti si marginita de brauri din aur pur. In acest ordin, ea este purtata de femei pe bratul stang, iar de barbati desupra genunchiului stang.
     In zilele noastre, traditia spune ca mirele trebuie sa-i scoata miresei jartiera de pe picior, prin gesturi care pot starni rasul invitatilor, dupa care, printr-un gest simlar aruncatului buchetului miresei, mirele va arunca jartiera catre grupul de tineri necasatoriti. Se spune ca cel care o va prinde, va fi urmatorul la insuratoare.

Aruncarea cu grau si orez
     Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie de nunta care incepe sa fie din ce in ce mai mult inlocuita cu aruncarea de confetti multicolore la iesirea din biserica si de la ofiterul Starii Civile. Se spune ca obiceiul isi are originea intr-un stravechi ritual pagan care consta in aruncarea de seminte/graunte peste tinerii casatoriti in ziua nuntii, seminte a caror forta si mai ales fertilitate le-ar fi fost transmise prin acest gest simbolic. Nunta ar fi deci, prin trasfer, una binecuvantata si fertila.
     De asemenea, gestul aruncarii are reputatia de a „alunga spiritele rele” din calea mirelui si a miresei, netezindu-le astfel drumul pe care au ales sa paseasca impreuna.
     Orezul si graul au vadite proprietati germinative, de aceea reprezinta un inceput de bun augur pentru miri care incep astfel, simbolic, o viata roditoare si imbelsugata. Varianta confetiilor pierde din conotatiile ritului, efectul vizual insa nu poate fi neglijat. In zilele noastre exista si varianta aruncarii de petale de flori, gest al carui simbolism este supraincarcat cu simbolismul florilor ale caror petale sunt alese.

Cele patru elemente care nu trebuie sa-i lipseasca miresei:
Ceva vechi,Ceva nou,Ceva imprumutat,Ceva albastru
    
Aceasta traditie de nunta isi are radacinile in anglia secolului al XIX-lea. Semnificatia acestora, in cadrul nuntii, este urmatoarea:
     Traditia elementului „vechi” – semnifica legatura familiala a miresei cu viata ei de dinainte de casatorie. De aceea, cel mai adesea „ceva vechi” este o bijuterie de familie pe care mireasa o va purta in ziua nuntii sale.
      Traditia elementului „nou” – caracterizeaza reusita si succesul de viata in viitor. De aceea, el este in general rochia de mireasa.
      Traditia elementului „imprumutat” – reprezinta norocul si fericirea viitorilor miri. De aceea, de cele mai multe ori este un accesoriu deja purtat de o alta mireasa in ziua casatoriei sale si care are o viata fericita si o casatorie reusita.
     Traditia Elementului „albastru” – reprezinta fidelitatea si puritatea intr-un cuplu. De aceea, este adesea un element discret, o batista de pilda, aleasa tot de mireasa.


Sper ca v-a placut aceasta postare!
O zi buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu