Pagini

luni, 23 ianuarie 2012

Prajitura Sumegy

Buna. Azi o sa va arat o prajitura facuta cu ocazia zilei tatalui meu. Am gasit-o zilele trecuta pe un blog si m-am gandit sa o incerc sa vad daca mi-ar iesi si mie. Eu zic ca pentru prima data am reusit sa o fac destul de buna.
Ingrediente: (portie mica, pentru o tava de aproximativ 28x20 cm., rezulta 36 de bucati)


  • 4 oua
  • 400 de grame de zahar
  • 200 de grame de nuca macinata
  • 50 de grame de samburi de nuca prajiti, taiati cu cutitul in bucati marisoare
  • 2 linguri de cacao
  • ½ de lingura de cafea solubila( eu am pus un 3in1)
  • 200 de grame de unt
  • 1 praf de sare
  • 1 de lingura esenta de vanilie


  • Preparare:

    Albusurile se bat spuma tare cu sarea, apoi se adauga 200 de grame de zahar si se bat in continuare pana cand zaharul se dizolva complet. 



    Se amesteca cu grija bezeaua rezultata cu 1 lingura de cacao si cu nuca macinata la care se adauga si samburii de nuca prajiti si taiati cu cutitul (cand spun "cu grija", ma refer la faptul ca se fac numai miscari verticale, incepand de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat bezeaua sa nu "cada").





     Compozitia rezultata se imparte in 3 si se formeaza 3 foi de 20x28 cm. (daca faceti portie intreaga - dubland deci ingredientele - veti obtine foi de3 dimensiunea tavii obisnuite de la aragaz) in tava acoperita cu hartie de copt. Cele 3 foi se coc in cuptorul preincins la 150 de grade Celsius.
    Coacerea foilor dureaza aproximativ 20 de minute, pana cand se usuca bine suprafata si incep sa se rumeneasca de jur imprejur. Se lasa foile sa se raceasca fara a le suprapune.

    Pentru a pregati crema. cele 4 galbenusuri impreuna cu un pachet de unt, 1 lingura de cacao, ½ de lingura de cafea solubila, esenta de vanilie si 200 de grame de zahar se fierb pe abur pana se ingroasa.


    Se lasa crema sa se racoreasca putin apoi, cat este inca usor calduta, se imparte 3, ungand cu cate un strat fiecare foaie (inclusiv cea superioara) si suprapunand foile cu crema intre ele. Stratul superior de crema se va zvanta si va forma o glazura pe suprafata prajiturii.


    Optional, se poate orna prajitura cu samburi de nuca si nuca macinata presarata, cat e inca umeda glazura. Se aseaza prajitura intr-un loc racoros si se taie in bucati a doua zi.


    Pofta buna!
    PS: Va garantez ca este delicioasa:*:*:!!

    4 comentarii:

    1. IMi place muuuult:)! Bravoooo!! Nu m-ai spun ca mi ai facut pofta:))!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. ma bucur ca iti place..si sa sti ca etse buan rau....nu am zis numai eu asta..a zis si cine a gustat

        Ștergere
    2. wow, si tie iti place sa prajituresti?:X inainte sa ajung la camin, mereu gaseam cate o idee de prajiturit, iar acum cand ma duc la bunici , ma roaga mereu sa fac un tortulet, sau o baclava,sau un chec, etc. Cred ca am tupeu s aincerc orice in afara de crema de zahar ars:P. imi place ce ai facut:*

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. tot timpul as sta in bucatarie.....mai ales sa prajituresc....ma bucur ca ti-a placut reteta mea..sper sa mai pun retete utile:*

        Ștergere