Pagini

vineri, 4 ianuarie 2013

Alimente sănătoase cu care să începi anul în forţă

Buna!

Cu ocazia sarbatorilor de iarna majoritatea persoanelor au exagerat cu mancarea. 
După cele aproape două săptămâni de excese alimentare, este timpul să revenim la o dietă echilibrată, care să ne ofere substanţele nutritive de care avem nevoie în această perioadă, dar care să ne şi ajute să scăpăm mai uşor de kilogramele acumulate.

1. Alunele

Nucile, alunele, fisticul, migdalele sunt surse de proteine, dar şi de acizi graşi nesaturaţi, care ajută sistemul cardiovascular să funcţioneze la parametri optimi. Acest beneficiu este cu atât mai important cu cât este cunoscut faptul că iarna inima şi vasele de sânge sunt extrem de vulnerabile. Antioxidanţii şi fibrele alimentare sunt bonusurile consumului zilnic al acestor alimente.
Specialiştii spun că este necesar să introducem în alimentaţia zilnică 70 de grame (aproximativ doi pumni) de alune, de nuci sau de migdale pentru a menţine la limitele recomandate nivelul colesterolului „rău“ (LDL) şi pentru a reduce colesterolul total.

2. Ananasul

Consumul crescut de grăsimi şi de proteine din carne pune în dificultate digestia la început de an. Dar această problemă poate fi remediată introducând în dieta zilnică ananasul, recomandă specialiştii. În primul rând, ananasul este o sursă importantă de enzime care participă la digestia proteinelor şi care ajută la slăbit, datorită unei enzime nunmită bromelaină. Aceasta are proprietăţi anticoagulante şi antiinflamatoare, dar are rol şi în prevenirea îmbătrânirii premature. În plus, bromelaina stimulează producerea de celule albe care alcătuiesc sistemul imunitar.
100 de grame de ananas proaspăt (nu din compot) conţin doar 50 de calorii şi fructul are un aport glicemic scăzut, ceea ce îl face un aliat de nădejde al diabeticilor.

3. Castanele

Toamna şi iarna poţi beneficia din plin de complexul nutriţional din compoziţia castanelor. Ele deţin depozite valoroase de vitaminele E şi B6, dar şi acid linoleic, cu rol în reducerea nivelului colesterolului şi în scăderea considerabilă a riscului de boli de inimă.
Castanele au efect demonstrat de menţinere în limitele normale a nivelului colesterolului şi glicemiei. În plus, conţinutul de mangan, de cuprum, de fosfor şi de fier face din aceste alimente reali inamici ai radicalilor liberi, factori care pun în pericol sănătatea organismului.
Conţinutul de tiamină (vitamina B1) completează rezervele de energie din organism. De aceea, castanele consumate sub formă de făină, câte două linguriţe adăugate într-o cană cu lapte, sunt un meniu hrănitor şi revigorant pentru copiii aflaţi în perioada de creştere, dar şi pentru cei anemici. Făina se prepară prin măcinarea castanelor coapte cu râşniţa de cafea.

4. Bananele

O banană medie are doar 100 de calorii, aşadar este indicată şi persoanelor care vor să scape de kilogramele acumulate de Sărbători. Acest fruct este una dintre principalele surse alimentare de potasiu, un adevărat „medicament“ natural pentru persoanele cardiace care au de suferit suplimentar în sezonul rece. În plus, bananele conţin vitamina B6, pe care corpul nostru nu ştie să o producă singur şi de care mulţi dintre noi duc lipsă. Şi persoanele cu diabet şi cele cu ulcer gastric beneficiază de pe urma consumului zilnic de banane.

5. Prazul

Pentru tulburările de somn cu care cei mai mulţi dintre noi se confruntă în sezonul rece, specialiştii recomandă consumul zilnic de praz. Acesta conţine siliciu, recunoscut pentru efectul său de a combate oboseala şi de a induce starea de relaxare necesară pentru un somn odihnitor. În plus, prazul are în compoziţie vitamine din complexul B, vitamina C, dar şi fier, mangan, calciu şi magneziu.

6. Curmalele

La noi în ţară, curmalele se găsesc doar în varianta uscată, care are un conţinut crescut de zaharuri, ceea ce le face îndulcitori naturali foarte buni. Aceste fructe au o putere antioxidantă crescută şi un aport caloric mic (25 de grame de curmare – adică un pumn – conţin nu mai mult de 70 de calorii). Conţinutul mare de fibre (57% - fibre insolubile şi 43% – fibre solubile) le recomandă în tulburările de digestie frecvente la început de an, din cauza alimentaţiei greoaie din timpul Sărbătorilor.
De asemenea, gustoasele curmale sunt recomandate în bolile respiratorii specifice sezonului rece, fiindcă au proprietăţi expectorante.

7. Ghimbirul, boabele de muştar, ardeiul iute

Condimentele cu gust puternic sau iute, cum sunt ghimbirul, muştarul, ardeiul iute şi seminţele de chimen stimulează arderile din organism, ceea ce accelerează circulaţia sangvină, cu două consecinţe benefice în această perioadă. Mai exact, primul efect pe care îl resimţim, de altfel, instantaneu, este cel de încălzire a corpului, ceea ce ne ajută să suportăm mai bine temperaturile cu minus de afară. Iar pe termen lung, efectul consumului zilnic de condimente iuţi ajută la slăbit.
Un alt truc pentru a menţine metabolismul activ pe tot parcursul zilei şi, deci, pentru a ne încălzi şi pentru a slăbi mai uşor este să mănânci puţin şi des. Explicaţia este că, dacă lăsăm să treacă prea multe ore între mese, metabolismul este încetinit, pentru a conserva energia. Aşa se explică de ce senzaţia de foame este însoţită, uneori şi de senzaţia de frig, mai ales în sezonul rece. Dacă însă mâncăm des, în corp au loc arderi pe tot parcursul zilei. Atenţie însă, mesele prea consistente au efect invers, fiindcă suprasolicitarea aparatului digestiv „fură“ din energia necesară arderilor care ne încălzesc.

2 comentarii:

  1. pot spune ca am bifat mai bine de jumatate din lista zilele acestea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine venite sfaturile, mai ales ca am luat 2 kg cu aceste sarbatori:((

    RăspundețiȘtergere