Buna!
De multe ori includem in dieta tot felul de alimente asa-zis sanatoase, menite sa inlocuiasca produse despre care avem impresia ca ne ingrasa. Iata cateva "trucuri de dieta" practicate de majoritatea celor care vor sa slabeasca, dar care de fapt nu ajuta la slabit.
Iti "sabotezi" salata
Obisnuiesti sa-ti "imbogatesti" salata cu bucatele de cascaval, bacon, crutoane si alte alimente pe care le consideri topping-uri? Medicul nutritionist Dina Khader avertizeaza ca, adaugand carne si branza salatei, nu faci decat sa obtii o portie cu mai multe calorii si grasimi decat un cheeseburger de la McDonald's.- SOLUTIA: Inlocuieste ingredientele grase cu legume viu colorate, renunta la salatele cu maioneza (in special cele de paste, ton si cartofi vin la pachet cu sosuri pe baza de maioneza), si opteaza pentru otet balsamic ca dressing. Daca vrei ceva mai cremos, alege dressing-urile cu grasimi putine in defavoarea celor care nu au grasimi deloc - acestea din urma contin mai mult zahar.
Mananci 6 mese mici pe zi
O greseala frecventa pe care multe femei o fac atunci cand tin dieta este ca impart gresit cele trei mese principale ale zilei in sase mese mai mici. "Femeile ajung sa inlocuiasca trei mese principale normale cu sase portii mai mici, dar care au intre 250 si 350 de calorii fiecare", explica Reyna Franco, medic nutritionist si antrenor personal.- SOLUTIA: Tine cont de numarul caloriilor. Poti, de exemplu, sa-ti instalezi pe telefon o aplicatie gratuita care tine socoteala caloriilor consumate de tine intr-o zi. Incearca MyFitnessPal - este o aplicatie care functioneaza pe iPhone, Android si Blackberry.
Consumi batoane proteice pe post de gustari
Multe persoane considera ca batoanele proteice si produsele energizante destinate sportivilor sunt gustari sanatoase. Nutritionistii avertizeaza insa ca ele pot avea un efect advers. Antrenorul personal Jessica Herschberg explica: "Oamenii se gandesc ca acestea sunt alimente sanatoase, cand de fapt ele sunt surse concentrate de zahar si carbohidrati. Nu sunt destinate sa fie nutritive.Ele sunt incluse in dieta sportivilor, deoarece sunt necesare pentru sustinerea efortului depus in antrenamente. Cand aceste depozite de energie nu sunt compensate de efort fizic intens, ele se transforma in grasime."
- SOLUTIA: Gustari reci sunt nucile si semintele, fructele uscate, feliile de branza, merele etc. Acestea sunt digerate mai greu, tin de foame intre mese si nu ingrasa ca batoanele proteice.
Alegi bauturile dietetice
Bauturile care nu contin zahar par alegerea ideala in dieta, insa adevarul e ca fac mai mult rau decat bine. In primul rand, majoritatea oamenilor considera ca daca sucul servit la masa nu ii ingrasa (teoretic), isi pot permite sa manance un pic mai mult, explica Jackie Keller, proprietara companiei de catering NutriFit din Los Angeles.In al doilea rand, sodiul continut de aceste bauturi starneste pofta pentru junk food. De fapt, ni se face sete, insa de cele mai multe ori facem greseala de a confunda setea cu foamea, adauga Keller.
- SOLUTIA: Laptele degresat. Este o sursa de proteine, este hranitor si ajuta la dezvoltarea muschilor. Nu te impaci prea bine cu lactatele? Incearca ceaiul verde, recunoscut pentru continutul ridicat de antioxidanti .
Alegi cocktail-uri in loc de alte bauturi alcoolice
Alcoolul iti poate incurca planurile daca incerci sa pierzi in greutate. Practic, alcoolul e zahar lichid care se depune imediat pe abdomen. De exemplu, un dirty martini contine 240 de calorii, iar vinul rosu creste pofta de mancare.- SOLUTIA: Nutritionistul Lisa Defazio recomanda: "Alege vinul alb, deoarece nu stimuleaza apetitul, dar limiteaza-te la un singur pahar. Iar daca bei totusi un cocktail, sari peste desert si evita alte mancaruri care contin grasimi, pentru a nu adauga si mai multe calorii la cele deja consumate".citeste articol
Consumi "gustari" de 100 de calorii
Gustarile de 100 de caloriisunt benefice, dar ele trebuie sa fie si sanatoase. Biscuitii, covrigeii, chipsurile, ciocolata si prajiturelele raman tot nesanatoase, chiar daca sunt ambalate in pachetele de "doar 100 de calorii".Stephanie Mansour, antrenor personal, explica: "Ne-am obisnuit sa mancam snacks-uri si dulciuri intre mese, in loc sa consumam nuci, seminte, produse lactate si alte alimente sanatoase pe care nu le servim frecvent la o masa normala".
Consumand alimente procesate, chiar si pe post de simple gustari, nu faci decat sa-ti sabotezi planul de dieta.
- SOLUTIA: Alege pe post de gustari produse naturale si gatite in casa, precum fructe, legume, oua fierte etc.
Cumperi doar produse proaspete
Teoretic, este un obicei foarte sanatos. Sa mananci fructe si legume proaspete, tocmai luate de la piata, nu-ti aduce decat beneficii. Problema este cu cele pe care le pastrezi in frigider. Te-ai gandit vreodata cat timp trece de cand le pui acolo pana cand le consumi? Alimentele care stau prea mult la rece isi pierd proprietatile, atrage atentia nutritionistul Lisa DeFazio.- SOLUTIA: Cumpara si legume congelate. Contrar opiniei majoritare, pungile cu amestecuri de legume sunt sanatoase. Fiind congelate imediat ce sunt recoltate, legumele isi pastreaza majoritatea proprietatilor nutritive.
Inlocuiesti inghetata cu iaurt inghetat
- Ai renuntat la clasica inghetata pentru celebrul "frozen yogurt", care are mai putine calorii si grasimi? Tocmai aici e capcana. Nutritionistul Sharon Richter explica: "De obicei, caloriile afisate pe portiile de iaurt inghetat sunt valabile doar pentru mica parte din produsul in sine". Asa ca vei fi tentata sa mananci mai multe portii sau sa adaugi topping-uri "ingrasatoare" - sirop de ciocolata, bucati de cereale crocante etc - si te vei alege cu centimetri in plus, nu in minus.
- SOLUTIA: Consuma portii mici de iaurt, simplu ori de vanilie, iar daca vrei un topping sanatos, alege fructele de padure, deoarece contin mai putin zahar.
Mananci pe fuga
Ne laudam ca putem face mai multe lucruri in acelasi timp, iar mancatul in fata calculatorului sau a televizorului a devenit un obicei zilnic. Jamie Dougherty, specialist in sanatate si lifestyle, ne atrage atentia ca procedand astfel ajungem sa mestecam mecanic ce avem in farfurie, fara sa retinem actiunea propriu-zisa de a manca. Rezultatul? Pana la urma, mancam mai mult decat avem nevoie.- SOLUTIA: Deconecteaza-te de restul activitatilor atunci cand esti gata sa iei masa. "Pentru a-l satisface complet, corpul nostru trebuie sa participe cu toate simturile atunci cand mancam. Nu rezolvam nimic daca luam masa pe fuga, fiind atenti la altceva", explica Dougherty.
Nu dormi destul
Potrivit unui studiu recent realizat la Harvard, este mult mai greu sa rezisti tentatiilor culinare atunci cand organismul e obosit, din cauza faptului ca partea creierului responsabila cu controlul impulsurilor nu functioneaza la randament maxim. De aceea, persoanele care nu se odihnesc suficient tind sa fie mult mai receptive la alimentele cu un continut caloric ridicat.- SOLUTIA: Dormi atat cat ai nevoie; unora le sunt suficiente cinci ore pe noapte, altora opt. Important e sa nu lasi oboseala sa se acumuleze, pentru ca organismul se va epuiza, iar tu nu vei fi incantata de greutatea pe care ti-o va arata cantarul.
foarte utila articolul.Chiar nu stiam unele chestii si de faptul ca exista o aplicatie pentru telefon pentru a-ti calcula caloriile
RăspundețiȘtergeresi mie mi sa parut destul de util acest articol
RăspundețiȘtergere